Stijging houtprijzen door leveringsproblemen Rusland
Javascript is uitgeschakeld

Stijging houtprijzen door leveringsproblemen Rusland

Geplaatst: 28-02-2022
Stijging houtprijzen door leveringsproblemen Rusland

VLIEGKAMP VALKENBURG - Dit keer is het niet COVID die de markt verstoort. De leveringen van houtproducten komen in gevaar door de recente ontwikkelingen in Oost Europa. De oorlog in Oekraïne eist zijn tol, naast het humanitaire drama en de onzekerheid voor de wereldvrede zullen ook de economische gevolgen merkbaar zijn.

In Nederland zullen wij geconfronteerd worden met leveringsproblemen. Grondstofprijzen gaan stijgen en in de bouw krijgen wij te maken met onder andere sterk stijgende houtprijzen.

Opnieuw een prijsstijging
De prijzen van hout begonnen zich eind vorig jaar te stabiliseren. De prijzen van een aantal houtproducten waren aan het begin van dit jaar zelfs weer langzaam aan het dalen. De verwachting is echter dat op korte termijn de houtprijzen weer omhoog zullen schieten.

Oorzaken
Hoe de situatie zich de komende tijd zal ontwikkelen zal mede afhangen zijn van de situatie in Oekraine. Door de recente economische sancties die aan Rusland zijn opgelegd komt de handel volledig tot stilstand. Dit zal dan ook directe gevolgen hebben voor de levering van Russisch berkentriplex en andere belangrijke hout leveranties zoals vers gezaagd naaldhout.

Gevolgen
Door het wegvallen van de leveringen van Russisch hout kan er op korte termijn weer een schaarste ontstaan. Het zal even duren voordat er alternatieven zijn gevonden voor de Russische export en ook de leveringen uit Oekraine zullen stagneren of volledig komen stil te liggen.

Gelukkig gaat het maar om een aantal productgroepen, Rusland levert immers maar een beperkt aantal grondstoffen voor de bouw. Daar staat dan wel tegenover dat er nog steeds een grote vraag is naar hout en houtproducten en deze situatie zal dan ook ongetwijfeld tot nieuwe prijsstijgingen leiden. Hout is een belangrijk constructiemateriaal en wordt in allerlei bouwdelen toegepast. Neem bijvoorbeeld een houten balklaag met underlayment en pir-isolatieplaat.

Over het algemeen worden prijsstijgingen al dan niet vertraagd doorberekend aan de markt, daarbij hebben de meeste producenten inkoopcontracten met hun vaste leveranciers waardoor prijzen vaak een aantal maanden vaststaan. Door het plotseling stilvallen van de Russische leveringen ontstaat er nu een acute situatie. Door de onzekerheid en de snelheid waarmee deze situatie zich heeft ontwikkeld weten wij op dit moment dan ook nog niet wat de exacte gevolgen zullen zijn. Uitzicht op betere tijden lijkt er voorlopig nog niet te zijn.

De verwachting is dat de houtprijzen vanaf Q2 verder zullen stijgen door schaarste op de markt. De situatie zal pas weer stabiliseren zodra de rust op de wereldmarkt is hersteld.

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie