Prijsniveau staal stabiel terwijl levertijden oplopen
Javascript is uitgeschakeld

Prijsniveau staal stabiel terwijl levertijden oplopen

Geplaatst: 27-02-2024
Prijsniveau staal stabiel terwijl levertijden oplopen

MARINEVLIEGKAMP VALKENBURG - Al een aantal maanden zien we een stabiel prijsverloop van de staalprijzen. Op korte termijn worden er geen prijsstijgingen verwacht gezien de huidige balans in vraag en aanbod. Wel zien we dat de levertijden oplopen doordat fabrieken afschalen of productielijnen zijn gesloten.

In 2023 hebben wij een geleidelijke daling van de staalprijzen gezien.

De daling was ingezet door de gestegen export vanuit China met 40% eind 2022 waardoor de prijzen op de staalmarkt onder druk werden gezet. De Europese staalproducenten waren genoodzaakt om hun prijzen te verlagen om voldoende orders te kunnen binnenhalen. De prijsdaling van Europees staal heeft ertoe geleiden dat lokale afnemers meer Europees staal hebben ingekocht.

Door de continue prijsdalingen van staal wereldwijd was er bij de afnemers veel onzekerheid ontstaan. Veel afnemers durfden geen grote voorraden aan te leggen omdat de prijs zomaar kon dalen. De hoge inflatie en de oplopende rente helpen daar ook niet bij. De vraag naar staal vlakt op dit moment af. De bouw stagneert en de geplande woningbouwproductie wordt niet gehaald. Een daling van de bouwproductie in 2024 is dan ook niet ondenkbaar.

Door het lage prijsniveau van staal op dit moment is de pijngrens voor veel staalproducenten bereikt. Een daling van de staalprijs is dan ook niet te verwachten, de ondergrens is nu zo goed als bereikt. Heel veel verder zakken met de prijs omwille van de productie is voor de meeste producenten geen optie meer, terwijl een stijging van de staalprijzen in deze marktsituatie ook niet voor de hand ligt.

Dit is terug te zien in elementprijzen zoals: stalen profiel he 100a

Prijsontwikkelingen staalprofielen 2020 - 2024

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie