Toekomstige bouwkosten voorspellen met 5D-BIM
Javascript is uitgeschakeld

Toekomstige bouwkosten voorspellen met 5D-BIM

Geplaatst: 15-10-2024
Toekomstige bouwkosten voorspellen met 5D-BIM
Beeld: ANP

VALKENBURG - Met Archidat 5D-BIM brengen wij nieuwbouwkosten nauwkeurig in kaart en voorspellen wij toekomstige prijsontwikkelingen. In dit artikel laten we zien hoe Archidat helpt om bouwkosten nauwkeurig te voorspellen en te beheren.

Veranderende marktomstandigheden
In 2020 begonnen we met de ontwikkeling van deze innovatieve 5D-BIM methode voor kostenmanagement en het bepalen van indexen, bouwkosten en kengetallen. We wisten toen al dat er een grote behoefte bestond aan betrouwbare en consistente bouwkosteninformatie. Onze motivatie kwam voort uit het besef dat bestaande methoden niet langer voldeden aan de snel veranderende marktsituatie. Bouwprojecten worden complexer, materialen geavanceerder en prefab-componenten worden steeds vaker toegepast. Daarnaast nemen installaties een groter deel van de bouwsom voor hun rekening. Ook wet- en regelgeving, zoals BENG en duurzaam of circulair bouwen, hebben een grote impact op de hedendaagse bouwpraktijk.

Prijsstijgingen
Toch konden wij in 2020 niet vermoeden dat de markt zulke turbulente tijden tegemoet zou gaan, waarbij de prijzen van bouwmaterialen alle kanten opschieten. Voor sommige materialen zijn de prijzen zelfs extreem gestegen. Voor bijvoorbeeld keramische producten, hout, minerale wol en bepaalde kunststoffen zijn prijsstijgingen in de range van 50% tot meer dan 100% geen uitzondering.

Actuele prijsinformatie
De toenemende onzekerheid over bouwkosten en prijsontwikkelingen was een van de belangrijkste redenen om een compleet nieuw systeem voor bouwkostenanalyse te ontwikkelen. Dit systeem combineert actuele prijzen rechtstreeks van fabrikanten en leveranciers met gedetailleerde 3D-referentiemodellen. Achteraf gezien was onze timing perfect.

5D-BIM: Kostenbeheer met een extra dimensie
Onze BIM-referentiemodellen worden gevoed door kostendata uit het Archidat Bouwkostensysteem. Elk object in de modellen is gekoppeld aan de bijbehorende bouwdelen uit onze uitgebreide database. Hiermee voegen we een extra dimensie toe aan de 3D-modellen, wat bekend staat als 5D-BIM. Dit resulteert in een gedetailleerde begroting voor elk referentiemodel. Door voortdurende actualisering van de bouwkostendata blijven de kostenramingen up-to-date.
De met 5D-BIM gegenereerde begrotingen vormen de basis voor onze nieuwe publicaties, zoals indexen, kengetallen, stichtingskosten en andere kerncijfers en analyses.

Voorspellen van bouwkostenontwikkelingen
Archidat kan toekomstige prijsontwikkelingen voorspellen door trends, data-analyse, historische gegevens en verwachte loonontwikkelingen te combineren. Op deze manier brengen wij ook de kosten van mogelijke vertragingen in het bouwproces in kaart. Met deze aanpak bieden wij een antwoord op de toenemende vraag naar actuele marktcijfers voor kostenramingen, haalbaarheidsstudies, projecttoetsing, indexering en herberekeningen, alsmede analyses en prognoses.

Voor meer informatie, raadpleeg de Archidat Marktmonitor op martkmonitor.archidat.nl

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • Heembeton
  • Therminon
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Ventistone
Sluit deze advertentie