Staalprijzen blijven stijgen
Javascript is uitgeschakeld

Staalprijzen blijven stijgen

Geplaatst: 09-02-2022
Staalprijzen blijven stijgen

De bouwsector blijft ook in 2022 last hebben van stijgende materiaalkosten. Niet alleen de grondstofprijzen stijgen maar ook de energiekosten nemen toe. Vooral de productie van staal heeft te lijden onder de hoge energieprijzen.

De staalprijzen waren de afgelopen maanden stabiel, maar historisch hoog. Iedereen ging ervan uit dat de staalprijzen langzaam zouden dalen zodra de markt weer een beetje tot rust is gekomen. Maar nu stijgen de prijzen juist verder, wat is er aan de hand?

Oorzaken verder prijsstijging
De hoge productiekosten van staal, veroorzaakt door de aanhoudende stijging van de energieprijzen, drijven de staalprijzen nu verder op. Daar waar de hele markt erop rekende dat de prijzen zouden dalen, gebeurt nu het tegenovergestelde.
Ook de levertijden lopen weer op, doordat een aantal staalproductielocaties tijdelijk genoodzaakt zijn de productie te staken door de hoge energiekosten. De vraag naar staal blijft dan ook hoog en daarmee ook de prijs.

Wat niet helpt is dat de Europese importheffing op staal uit China en India met 3 jaar is verlengd. De importheffing was bedoeld om de oneerlijke concurrentie van Chineze en Indiase bedrijven tegen te gaan, die overcapaciteit aan staal tegen een lage prijs dumpen op de Europese markt. Maar in deze tijd van schaarste en extreem hoge prijzen op de Europese markt, pakt dit nu extra nadelig uit voor de afnemers.

Verwachting
Alles bij elkaar genomen ziet het er niet goed uit. De schaarste aan materiaal, de hoge grondstofprijzen en de beperkte productiecapaciteit in Europa in combinatie met de stijgende energiekosten, maken dat de staalprijs voorlopig hoog blijft.

Gevolgen voor de bouwsector?
Prijsstijgingen van grondstoffen worden over het algemeen vertraagd doorberekend aan de markt. Nu de hoge staalprijzen zo lang aanhouden is de verwachting dat de markt er binnenkort echt last van zal krijgen.

Dit heeft vooral veel impact op bouwdelen met stalen draagconstructies zoals bijvoorbeeld: stalen profiel HE 240A.


We zien dan ook dat toeleveranciers hun afnemers erop voorbereiden dat de prijzen van de producten waar staal in is verwekt vanaf het 1e kwartaal van 2022 of zelfs eerder flink zullen stijgen. We moeten er dan ook rekening mee houden dat de bouw ook in 2022 nog veel last zal hebben van de hoge staalprijzen.

Bekijk alle bouwkosten in Bouwkosten Online

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • Therminon
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Holland Mast
  • Holonite
Sluit deze advertentie