Waarom nieuwbouwwoningen onbetaalbaar worden
Javascript is uitgeschakeld

Waarom nieuwbouwwoningen onbetaalbaar worden

Geplaatst: 04-07-2024
Waarom nieuwbouwwoningen onbetaalbaar worden

VALKENBURG - De materiaalkosten in de woningbouw zijn sinds 2020 explosief gestegen. De totale nieuwbouwkosten zijn in de periode 2020-2024 zelfs gestegen met gemiddeld 25% (bron: Archidat Marktmonitor). De bouwkosten zijn echter niet de grootste veroorzaker van de gestegen stichtingkosten voor nieuwbouwwoningen.

De bouwkostenstijgingen zijn voor een groot gedeelte te herleiden tot de gestegen materiaalkosten, zoals de prijsstijgingen voor isolatiematerialen, glas, hout, bakstenen en dakpannen, maar ook de recente loonstijgingen hebben invloed op de bouwkosten.

index

(Bron: Archidat Kerncijfers/Archidat Marktmonitor)

Stichtingskosten
De stichtingskosten van een gemiddelde nieuwbouwwoning in Zuid-Holland bedragen inmiddels €407.189. In 2020 kostte een gemiddelde tussenwoning nog €307.751. Dit is een stijging van meer dan 32%. De prijzen van vrijstaande woningen zijn in dezelfde periode nog sterker gestegen; voor een vrijstaande nieuwbouwwoning moet inmiddels €985.000 worden betaald, terwijl dit in 2020 nog €725.000 was, een stijging van bijna 36%.

tussenwoning

(Bron: Archidat Marktmonitor)

Grondkosten
Naast de bouwkosten spelen ook de grondkosten een cruciale rol in de totale kosten. Uit onderzoek van Archidat blijkt dat de gestegen stichtingskosten slechts ten dele worden veroorzaakt door de hogere bouwkosten. De grondkosten zijn in de periode 2020-2024 afhankelijk van de regio zelfs gestegen met 57%.
De grondprijzen worden beinvloed door een mix van regionale verschillen, bestemmingsplannen en de beschikbaarheid van infrastructuur. In met name de Randstad, waar de vraag naar woningen hoog is en het aanbod beperkt, zijn de grondkosten het sterkst gestegen.

Marktwerking
De uiteindelijke koopsom van een woning wordt bepaald door een combinatie van bouwkosten, grondkosten, bijkomende kosten, koperskosten en BTW. Daarnaast speelt de marktwerking een rol; bij hogere vraag stijgt de prijs van een woning, wat resulteert in een extra marge bovenop de stichtingskosten. Projectspecifieke omstandigheden kunnen ook invloed hebben op de uiteindelijke koopsom die de consument betaalt.

Nieuwbouwwoningen Onbetaalbaar
Het einde van de prijsstijgingen lijkt nog niet in zicht, waardoor nieuwbouwwoningen door alle gestegen kosten onbetaalbaar worden. Bij Archidat houden wij de actuele nieuwbouwprijzen nauwlettend in de gaten. Grote hoeveelheden data van verschillende bronnen vertalen we naar marktinzichten voor onze klanten.

Om onze klanten van de meest actuele en betrouwbare informatie te voorzien, hebben wij een aantal nieuwe systemen en producten ontwikkeld. Deze innovaties stellen ons in staat om snel en efficiënt te reageren op marktveranderingen.

Door het analyseren van de bouw- en grondkosten, en de invloed hiervan op de stichtingskosten, krijgen we een beter inzicht in waarom nieuwbouwwoningen steeds onbetaalbaarder worden. Het is essentieel voor beleidsmakers en belanghebbenden in de bouwsector om deze factoren in overweging te nemen bij het ontwikkelen van strategieën om de woningmarkt toegankelijker te maken.

Meer informatie:
Archidat Marktmonitor
Archidat BouwkostenWijzer Kerncijfers

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie