Wat zijn stichtingskosten en waarom zijn ze belangrijk?
Bouwnieuws | Bouwkosten redactie
Geplaatst: 12-11-2024
Beeld: ANP
VALKENBURG - Stichtingskosten, oftewel de kosten voor de oprichting van een bouwproject (STIKO), omvatten alle uitgaven die nodig zijn om een bouwproject te realiseren. Dit gaat niet alleen om de aankoop van de bouwkavel en de kosten voor de bouw zelf, maar ook om advies- en ontwerpkosten, kosten voor de projectontwikkelaar, leges en vergunningen, rentelasten, en onvoorziene of bijkomende kosten.
De stichtingskosten spelen een steeds belangrijkere rol in het realiseren van bouwprojecten. Opdrachtgevers willen al in een vroeg stadium volledige transparantie over alle kosten die gepaard gaan met het project. Tegelijkertijd worden bouwprojecten complexer en tijdrovender. De stijgende grondkosten vormen een steeds groter deel van de totale kosten, en veranderingen in wetgeving op het gebied van energieverbruik, duurzaamheid en materiaalgebruik maken het er niet gemakkelijker op. Ook de kosten voor ontwerp en engineering nemen toe, terwijl het moeilijker wordt om de toekomstige bouwkosten nauwkeurig in te schatten, vooral omdat vergunningprocedures en planningsfasen steeds langer duren.
Stichtingskosten en de Archidat Marktmonitor
De Archidat Marktmonitor is een online platform voor real-time bouwkostendata- en analyses. De monitor biedt heldere dashboards met inzichten in actuele kerncijfers zoals indexen, kengetallen, bouwkosten, grondwaarden en stichtingskosten. De stichtingskosten worden in de Archidat Marktmonitor volledig onderbouwd en onderverdeeld in de volgende posten.
1. Bouwkosten: Dit is de kostprijs voor de constructie van het gebouw, inclusief materiaal, arbeid en onder aanneming.
2. Staartkosten: Staartkosten zijn de indirecte kosten die de bouwer maakt voor het realiseren van het gebouw en bestaat uit de algemene bouwplaat kosten, algemene kosten over hoofd- en onder aanneming, renteverlies, winst en risico
3. Grondkosten: Dit zijn de kosten voor de grond waarop het project gebouwd wordt. Deze kosten zijn regio-specifiek en variëren sterk per provincie, afhankelijk van marktomstandigheden en locatie.
4. Bijkomende Kosten: Deze omvatten aanvullende kosten die nodig zijn voor het realiseren van het project, zoals ontwerpkosten, heffingen en leges en de kosten voor de ontwikkeling.
Stichtingskosten per provincie
Een unieke functie binnen de Archidat Marktmonitor is de mogelijkheid om de stichtingskosten voor een referentiewoning door te rekenen per provincie. Dit betekent dat de gemiddelde grondkosten worden aangepast aan de regio waarin het project zich bevindt. Grondkosten variëren immers sterk per provincie: stedelijke regio's zoals Noord- en Zuid-Holland en Utrecht kennen hogere grondprijzen dan landelijke gebieden zoals Drenthe of Friesland.
Rekenvoorbeeld
- Noord-Holland: Voor een tussenwoning bedragen de gemiddelde stichtingskosten €426.000,
- Drenthe: Voor exact dezelfde type tussenwoning komen de gemiddelde stichtingskosten uit op €328.000,
Het verschil wordt veroorzaakt door de lagere grondprijzen in Drenthe.
Voordelen van inzicht in grondkosten
- Nauwkeuriger budgetteren: De grondkosten en de stichtingskosten kunnen op maat worden berekend, afhankelijk van de gekozen provincie.
- Kostenoptimalisatie: Door te kiezen voor een regio met lagere grondkosten.
De mogelijkheid om stichtingskosten te berekenen per provincie maakt de Archidat Marktmonitor tot een waardevol hulpmiddel voor bouwprofessionals. Of het project nu plaatsvindt in een drukke stedelijke regio of een landelijke provincie, deze tool geeft inzicht in de regio-specifieke grondkosten en stichtingskosten.
Meer grip op de stichtingskosten Wil jij ook meer grip op de stichtingskosten, raadpleeg dan de Archidat Marktmonitor.
Probeer de Archidat Marktmonitor nu 30 dagen gratis via https://marktmonitor.archidat.nl
Overig bouwkostennieuws
|