3 inzichten over vormfactoren en bouwkosten
Javascript is uitgeschakeld

3 inzichten over vormfactoren en bouwkosten

Geplaatst: 23-09-2024
3 inzichten over vormfactoren en bouwkosten

VALKENBURG - In de huidige bouwsector is het essentieel om grondig inzicht te hebben in hoe vormfactoren de bouwkosten van verschillende gebouwtypes beïnvloeden. Vormfactoren zoals bruto vloeroppervlakte en bruto geveloppervlak spelen een cruciale rol bij het bepalen van de totale kosten van een project.

Op basis van onze 5D-BIM referentiewoningen, die gratis te bekijken zijn op 5d-bim.archidat.nl, zijn we in staat dit in beeld te brengen. In dit artikel presenteren we drie inzichten die u helpen begrijpen hoe deze factoren de bouwkosten beïnvloeden voor vier woningtypes: vrijstaande woning, twee-onder-een-kapwoning, hoekwoning en tussenwoning. 

Inzicht 1: De invloed van gebouwtypologie op bouwkosten 
Onze referentiemodellen laten zien dat een verschil in typologie en in grootte niet per se resulteert in een heel ander kostenbeeld. Zo zijn de bouwkosten voor twee totaal verschillende woningtypes, een tussenwoning (111m2) en een vrijstaande woning (265m2), nagenoeg hetzelfde per vierkante meter bruto vloeroppervlak (som van de vloeroppervlakte van alle bouwlagen, gemeten langs de buitenomtrek). Voor een tussenwoning bedraagt dit €1.216/m2, een vrijstaande woning is iets goedkoper met €1.213/m2.

Inzicht 1

Waarom zulke verschillende gebouwtypes nauwelijks qua vierkantemeterprijs verschillen komt vooral door de verschillen in verhouding tussen de verschillende gebouwonderdelen in de woningen. Met name het bruto geveloppervlak en de installatiekosten zijn hierin van belang.

Zo heeft een vrijstaande woning relatief veel geveloppervlak ten opzichte van een tussenwoning. Een groot deel van de totale bouwkosten van een vrijstaande woning zitten daarom dan ook in het maken van de gevel. Bij een tussenwoning maken dan weer juist de installatiekosten een groot deel uit van de totale bouwsom.

Deze bevinding onderstreept het belang van het kunnen analyseren van de componenten van bouwkosten bij verschillende woningtypen, omdat dat het verschil in hun prijsdynamiek duidelijk maakt.

Inzicht 2: De impact van bruto geveloppervlak op bouwkosten
Het verschil van de invloed van het bruto geveloppervlak op de kosten per vierkante meter bruto vloeroppervlak komt het beste naar voren als de tussenwoning vergeleken wordt met de hoekwoning. Tussenwoningen profiteren van gedeelde woningscheidende wanden en constructie met aangrenzende woningen, waardoor het totale geveloppervlak laag is (62m2). Een hoekwoning heeft echter een eindgevel wat de oppervlakte van de gevel verdubbelt (135m2).

Deze verdubbeling in geveloppervlakte, terwijl het bruto vloeroppervlakte maar 6 vierkante meter groter is, verhoogt de kosten naar €1.353/m2, wat neerkomt op bijna €21.000 extra per woning.

Inzicht 2

Gevoeligheid voor prijsdynamieken 
Het type en de hoeveelheid gebruikte materialen voor buitenwanden zijn direct gekoppeld aan het bruto geveloppervlak. Door het grotere geveloppervlak heeft een hoekwoning vergeleken met een tussenwoning meer gevelmateriaal zoals metselwerk en isolatie, maar ook meer gevelopeningen en installaties zoals zonwering en ventilatie.

Dit maakt dan ook dat deze woning gevoeliger is voor prijsschommelingen in dergelijke materialen. Bij sterke prijsstijgingen in gevelmateriaal kan het daarom lonen om bijvoorbeeld na te denken over de samenstelling van een bouwblok: wanneer je tien woningen verdeelt over twee bouwblokken, heb je twee hoekwoningen meer nodig dan wanneer je ze in één blok zou bouwen.

Inzicht 3: Het aandeel van installatiekosten en technische voorzieningen 
De basis investeringskosten voor installaties als verwarming, ventilatie en energieopwekking is voor iedere woning relatief groot. De kosten kunnen variëren op basis van de grootte en complexiteit van de woning. In onze referentiemodellen kunnen we zien dat de vrijstaande woning hogere absolute installatiekosten heeft vanwege grotere oppervlakten en meer zones die verwarmd of gekoeld moeten worden. Dit heeft invloed op bijvoorbeeld de warmtepomp. Waar voor de tussenwoning, hoekwoning en twee-onder-een-kapwoning een capaciteit van 5,5kW voldoet, heeft een vrijstaande woning een zwaardere installatie van 9,5kW nodig.

Hoewel de absolute kosten voor de installatie dus hoger zijn dan voor de andere drie woningen, kunnen ze bij de vrijstaande woning over een groter bruto vloeroppervlak verdeeld worden. Dit resulteert in een efficiëntere benutting van installaties en leidt tot lagere installatiekosten per vierkante meter in vergelijking met de andere woningtypen, waar de kosten over minder vloeroppervlakte verspreid kunnen worden. 

De installatiecomponent valt in het geval van de vrijstaande woning dus meer weg naar de achtergrond: waar de installatiekosten voor deze woning 18% van het totaalbedrag uitmaken, is dat voor een tussenwoning 27%. Tussenwoningen zullen relatief gezien dus gevoeliger zijn voor prijsschommelingen in de installatiebranche.

Het belang van gedetailleerde kengetallen 
Deze inzichten benadrukken het belang van gedetailleerde kengetallen bij het plannen en budgetteren van bouwprojecten. Zonder nauwkeurige data, zoals die uit onze referentiemodellen, lopen projecten het risico op budgetoverschrijdingen en inefficiënties. Gedetailleerde kengetallen helpen bij: 

  • Nauwkeurige kostenramingen: Verminderen van financiële risico's door realistische budgetten op te stellen. 
  • Efficiënte ontwerpbeslissingen: Optimaliseren van ontwerpen voor kosteneffectiviteit. 
  • Benchmarking: Vergelijken van prestaties en kosten tussen verschillende woningtypes. 

De rol van de Archidat Marktmonitor 
De Archidat Marktmonitor is een onmisbare tool voor bouwprofessionals die behoefte hebben aan actuele en gedetailleerde kengetallen. Met deze tool kunt u: 

  • Directe toegang tot actuele data: Altijd beschikken over de meest recente informatie over bouwkosten en vormfactoren. 
  • Uitgebreide analyses uitvoeren: Diepgaande inzichten verkrijgen door data te filteren op specifieke criteria. 
  • Trends en prognoses bekijken: Inzicht krijgen in historische prijsontwikkelingen en toekomstige prognoses om strategische beslissingen te ondersteunen. 

Door gebruik te maken van de Archidat Marktmonitor kunnen bouwprofessionals betere beslissingen nemen, kosten beheersen en uiteindelijk meer succesvolle projecten opleveren. 

Conclusie
Vormfactoren hebben een significante en veelzijdige impact op de bouwkosten van verschillende woningtypes.  

Ontdek hoe de Archidat Marktmonitor u kan helpen bij het verkrijgen van de gedetailleerde kengetallen die u nodig heeft. 

Zie https://marktmonitor.archidat.nl voor meer informatie. 

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • Techcomlight
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
Sluit deze advertentie